Műleírás

CIPŐK A DUNA-PARTON: EMLÉKMŰ TERV

A II. világháború utolsó hónapjaiban nyilaskeresztes fegyveresek rendszeresen végeztek ki budapesti polgárokat. Az áldozatokat - férfiakat, nőket, gyerekeket - csoportokban hajtották a folyó mellé, a Pesti rakpart teljes hosszában, értéktárgyaikat, cipőiket levettették velük és belőtték őket a jeges Dunába. A rakparton csak cipök maradtak.
A Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti hajdani kikötő területére tervezett mementó e szörnyű eseményeknek állít emléket.
A kompozíciót három öntöttvas tábla egészíti ki, magyar, angol és héber szöveggel.
A kiválasztott hely:
A Roosevelt tér felőli ligetes sétány fásított parkrésze a tervezett emlékhely előtt ér véget, és egy hajdani kikötőt sejtető bazaltkövekkel kirakott útszakaszban folytatódik, a parti szegélytől kb. 10 méteres szélességben. Ezt a sávot jelenleg keskeny járdasziget és az ahhoz rögzített szalagkorlát választja el a forgalomtól.

PROJEKT:

A ligetes sétány végénél, a közlekedési szalagkorlát felőli oldalon 40 m hosszú, terméskőből készült burkolat (kőpad) szegélyezi az emlékhely kövezett területét.

A burkolat:

A burkolat jelenleg szurokkal kifúgázott bazaltkockákból áll.
Javasoljuk a burkolat gondos felújítását (beton alapozás, a bazaltkockák fúgamentes újraillesztése), hogy ily módon az emlékhely külleme megfeleljen a kegyeleti célnak.

A kompozíció és környezete:

A parti szegély terméskövére erősített kb. 50-55 pár, öntöttvasból készült korhű cipő a széleken ritkulva, középtájt sürűbben kerül elhelyezésre a kompozícióban.
Az emlékhely Roosevelt tér felőli "bejáratánál" terméskő lépcső vezet a Dunához, így az emlékmű a Duna felől is megközelíthető. A Kossuth téri "bejáratnál" korabeli kikötőbástya határolja.
Az emlékhely partszakaszán egymástól 15-20 méterre elhelyezett - az események idején is itt álló - kikötésre szolgáló öntöttvas tönkök (bikák) az emlékhely szerves részét képezik. A cipőkből kialakított kompozíció három ilyen kikötői tönk között helyezkedik el.
Az emlékhely hosszabb gyalogúttal a Lánchídtól induló ligetes sétányon megközelíthető.
Három db, 100 x 75 cm nagyságú, öntöttvas emléktábla van elhelyezve a járókövezet síkjában, egy a Kossuth tér felőli "bejáratnál", egy középen és egy a Roosevelt tér felőli "bejárati résznél", magyar, angol és héber nyelven.

A rakparti terméskő szegély:

A rakpartot szegélyező, 100 évnél is idősebb, tardosi mészkőből készült parti szegélykő, ahol a cipők elhelyezésre kerülnek, csiszolásra vagy felfrissítésre szorul.

Az emléktáblák felirata:

A II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére.

Állíttatott 2005. április 16-án.

Meggyőződésünk, hogy az események 60. évfordulója kapcsán az emlékhely létrejötte nagy mértékben emelné városunk morális tekintélyét.

Budapest, 2004. február 29.

Pauer Gyula

Can Togay

2008 | Pauer Gyula | Design by Phipho