Cipők a Dunaparton

Gyermekkorom rémületes érzései közé tartozott a Duna-parton meggyilkolt emberek története. Ezt az érzést mind a mai napig fel tudom idézni magamban. Ezért bír különösen nagy jelentoséggel számomra, hogy Pauer Gyula barátommal való közös elképzelésünk alapján megvalósulhatott ez az emlékmu, amely szülovárosunk emlékezetének e gyötro és elfojtott darabját emeli ki a homályból, bizonyosságot téve arról, hogy Budapest nem adja meg magát a felejtésnek, és szembe mer nézni múltjával.

Can Togay
alkotótárs

Lényegesnek tartjuk, hogy az emlékmu civil kezdeményezés eredménye.
Kezdeti lépéseit Kornai Péter barátunk anyagi támogatása biztosította.
A terv megvalósításában fordulatot jelentett a Miniszterelnöki Hivatal nagyvonalú hozzájárulása, csak úgy, mint a Nemzeti Kulturális Alapprogram Holocaust Megemlékezések Kollégiumának, és az V. kerületi Önkormányzatnak a támogatása.
A magánszemélyektol befolyt adományok közül különösen értékesek számunkra azok a viszonylag csekély, néhány ezer forintos összegek, amelyeket idos emberek ajánlottak fel az emlékmu számára.

Pauer Gyula
Can Togay

Négy éves fejjel szüleimmel az óvóhelyen vészeltük át a háború végét. Nem sokat értettem a kint zajló eseményekbol. A különbözo híradások nyomán csupán annyi fogalmazódott bennem, hogy az oroszok kergetik a németeket, akik tolük menekülve felrobbantják a hidakat, míg a szövetségesek bombázzák a várost. A nyilasok a Dunába lotték az embereket.
Amikor felmehettünk az óvóhelyrol a lakásra, apám lelkemre kötötte, hogy senkinek se beszéljek a "részletes bácsiról", aki egy ideig nálunk tartózkodott. Azért "részletes", mert tole vásároltunk részletre bútorokat. A háború végeztével azután ismét láttam Emil bácsit, amint boldogan öleli át szüleimet megköszönve, hogy napokig bújtatták.
A zsidó honfitársaimmal történt szörnyuségeket csak apránként értettem meg, majd szobrászként is egyre inkább foglalkoztatni kezdett a holocaust témája.
Egy töprengo este, egy régi barát váratlan látogatása, egy beszélgetés elejtett, majd újra felvett fonala, Can Togay barátom felvetése segítettek el ahhoz, hogy ráleljek a mu végso formájára.
Azt hiszem, Istennek tetszo módon.

Pauer Gyula

2008 | Pauer Gyula | Design by Phipho